(Dit is deel één van een serie blogs over socialemediawijsheid. Ik geef over dit thema workshops aan kinderen en ouders van groep 7 en 8 van de basisschool.)
Weet jij wat je kind allemaal uitspookt op Internet? Ook al heb je misschien zelf helemaal niets met social media, het is verstandig om je er wel een beetje in te verdiepen. Want kinderen komen er steeds eerder mee in aanraking. En dat is niet per se erg!
Wat zijn sociale media eigenlijk?
Sociale media zijn plekken op internet waar je foto’s, filmpjes, tekst met elkaar (je vrienden, volgers, connecties) kunt delen. Je meldt je aan bij een bepaald platform, zoekt er je vrienden of andere mensen die je wilt volgen op, bekijkt er informatie van anderen, reageert erop en kan zelf ook filmpjes, foto’s en tekst delen.
Bij deze vorm van communicatie is het belangrijk je te realiseren dat je elkaar niet kunt zien. Je weet niet hoe iemand eruitziet, vaak doen mensen zich anders voor dan ze zijn. En je ziet iemand’s lichaamstaal niet, waardoor je niet altijd zeker bent van hoe berichten geïnterpreteerd moeten worden.
Waarvoor gebruiken kinderen sociale media?
- Contacten onderhouden en leggen
Bijvoorbeeld met vrienden die verhuisd zijn, vakantievrienden of familie in het buitenland. Maar ook lokale of internationale beroemdheden zijn te volgen, waardoor ze ineens heel dichtbij lijken. Je kunt ze zelfs direct aanspreken.
- Informatie zoeken en delen
Via # kun je in Twitter en Instagram veel informatie vinden over evenementen, gebeurtenissen en personen. Op Pinterest, een wereldwijd prikbord deel je plaatjes en sites. Maar ook bijvoorbeeld op gamesites wordt veel informatie uitgewisseld, tips e.d. Op die manier is games soms veel socialer, dan je zou denken!
- Communiceren (chatten, whatsapp, online games)
Het zijn betrekkelijk nieuwe en creatieve manieren van communiceren. Je kunt anderen niet zien of horen, niet ruiken of aanraken en… er wordt van je verwacht dat je snel reageert. Niet alleen de vorm is anders, maar ook de inhoud. ‘Het gaat nergens over’, denk je soms. Toch gaat het wel ergens over: ik communiceer, dus ik besta. En was die inhoud er vroeger op het schoolplein of aan de telefoon wel altijd?
- Creatief bezig zijn
Je kunt filmpjes en foto’s maken en bewerken en die op YouTube of Instagram met iedereen of een selecte groep delen. Je kunt ook de fijne kneepjes van je hobby’s leren van filmpjes op YouTube, zoek maar eens op loomen, hooghouden of hiphoppen.
- Jezelf presenteren (profielpagina’s, blogs, YouTube)
Kinderen zijn aan de ene kant volstrekte eerlijkheid en openhartigheid met elkaar over hobby’s en gevoelens. Aan de andere kant verschuilen ze zich juist achter avatars en andere identiteiten. Door de reacties van anderen leren ze de groepsnormen kennen en worden ze getraind in sociaal gedrag.
NB. Voor de veiligheid raad ik kinderen aan om zich niet herkenbaar te profileren op sociale media, dus met een nickname (bijnaam) en een avatar of plaatje in plaats van hun eigen foto. En deel geen persoonlijke gegevens als bijvoorbeeld adres en wachtwoorden.
- Liefde, verliefdheid, seks
Eerste liefdes en seksuele ervaringen vinden tegenwoordig plaats op internet. Flirten, afspraakjes maken via Whatsapp, game- en datingsites. Het is natuurlijk allemaal spannend. Bedenk dat je ook in het echte leven steeds minder zicht hebt op wat je kind doet en waar het aan toe is. Wat je kunt doen is praten met je kind, aangeven hoe je er zelf over denkt en waarom dat zo is, grenzen stellen en vooral jouw kind meegeven dat het grenzen mag stellen.
Pingback: Social media, dat is toch niets voor kinderen. Tips.